0045-TRI_5678.jpg

News Elindult a Bystronic Roadshow

Robotokat gyártó robotok, okosgyár, okosgépek – vajon tényleg efelé megy az ipar? És ha igen, hogyan változik meg ettől a gyárak élete? Mit jelent az Ipar 4.0? Ilyen és ehhez hasonló kérésekről beszélgettek az ipar meghatározó szereplői hétfőn, Debrecenben, a Bystronic országjáró konferenciasorozatának első állomásán.

Debrecenben startolt a Bystronic roadshow-ja hétfőn. A rendezvénysorozat „Az ipar jövője” címmel elsőként a hajdú-bihari megyeszékhelyen várta az érdeklődőket.

Oldal megosztása

Az ipar jövője konferenciasorozat nyitórendezvénye Debrecenben

Az ipar jövője konferenciasorozat nyitórendezvénye Debrecenben

A megye iparának legfontosabb szereplői cseréltek tapasztalatot

A megye iparának legfontosabb szereplői cseréltek tapasztalatot

Az információk áramlása

Az Ipar 4.0 fogalom sokféle definíciójára és értelmezési lehetőségére hívta fel elsőként a figyelmet a kerekasztal beszélgetésen Kertész Márton, a Bystronic Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta, ez a fogalom nem csupán az automatizált folyamatokat takarja. A kifejezés a negyedik ipari forradalomra utalva az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, illetve ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozását elhozó időszak összefoglaló neve. A Bystronic víziója az okosgyárról is ebbe az elképzelésbe illeszkedik bele. Egy gyár azonban nagyon sokféleképpen lehet okos, fontos felmérni, hogy az adott vállalkozásnak milyen megoldás szolgálja leginkább az érdekeit. Borbély László, az Ipar 4.0 Mintagyárak projekt iparfejlesztési tanácsadója is kiemelte, hogy bár sokan az Ipar 4.0 kapcsán elsőként a robotokra gondolnak, de a folyamat nem itt kezdődik, hanem például olyan szoftverekkel, amelyek segítségével egy termelésvezető például pontos kimutatásokat láthat a rendelkezésre álló alapanyag vagy a legyártott késztermék mennyiségéről.

Borbély László, az Ipar 4.0 Mintagyárak projekt iparfejlesztési tanácsadója

Borbély László, az Ipar 4.0 Mintagyárak projekt iparfejlesztési tanácsadója

Robot vagy ember?

Az automatizáció és a robotizált folyamatok kapcsán sokaknak megkondul a fejében a vészharang, amely arra figyelmeztet, hogy a robotoknak köszönhetően egyre kevesebb emberi munkaerőre lesz majd szükség. Szabó Péter, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyvállalati tagozatának alelnöke, a Schaeffler debreceni üzemének ügyvezetője szerint ez téves elgondolás. A munkahelyek ugyanis nem vesznek el, csak átalakulnak. Újfajta munkakörökre lesz szükség, hiszen a robotok nemcsak másfajta feladatokat, de új projekteket is teremtenek majd.

Szabó Péter

Szabó Péter

Mindezt miből?

Nyikos Katalin, a Deutsche Leasing Hungária Zrt. vezérigazgatója a beszélgetésen rávilágított, hogy nemcsak egy autó, hanem egy gép esetében is érdemes lízingkonstrukcióra gondolni, hiszen ezen a területen is rengeteg rugalmas megoldás létezik.

Nyikos Katalin

Nyikos Katalin

A roadshow következő állomása Pécs. 

Időpont: 2019.06.11. kedd, 10:00 óra

Helyszín: Corso Hotel Pécs, Koller u. 8.

Bővebb információ és regisztráció: laszlo.magyarcsik@eurolex.hu

Oldal megosztása