PL_Intro.jpg

News Automatizált gyártósor és újdonságok az EuroBLECH-en

Az automatizált lézervágás legmagasabb fokát mutatta meg a Bystronic a 2018-as EuroBLECH kiállításon a 100 százalékban automatizált gyártósorával, amely a lézervágó gép mellett az azt kiszolgáló nyersanyagtároló és -behelyező rendszert, az előmegmunkáló rendszert és a késztermék szortírozását is magában foglalja. De a fémlemez-megmunkálás más folyamatait is gyakorlati példákon keresztül ismerhették meg a látogatók.

A teljes gyártási folyamatlánc bemutatása

A Hannoverben bemutatott komplett gyártósorban egy T-torony, valamint egy számos automatizálási megoldás kiszolgálására képes ByTrans Cross rendszer is helyet kapott, ami által a gyártósor teljes mértékben emberi beavatkozás nélküli gyártásra is alkalmassá vált. 

A ByFlex rendszer a fémlemez a lézergépbe helyezése előtt végez el olyan mechanikus megmunkálási feladatokat, mint a menetvágás vagy furatolás, így a lézergép valóban azzal a  művelettel tud foglalkozni, amiben a  legjobbnak számít. Az  előmegmunkálási lehetőség drasztikus mértékben képes csökkenteni a ciklusidőt. „A gyártók között kibontakozott fiber lézer verseny következtében már nem ritka a 8-10 kW teljesítmény sem, ez az energia azonban csak akkor kamatozik igazán, ha megfelelő feladatokban hasznosítjuk a  sebességét – magyarázta Kertész Márton, a  Bystronic Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. – Az előkészítés után az előgyártmány a lézergépre érkezik, amiben már egy tintasugaras jelölőgép is helyet kapott. Az  alkatrészek tintasugaras jelöléséből két nagy előny származik: egyrészt a fiber lézert ismételten nem foglaljuk le gravírozási feladatokkal, másrészt a vékony lemezek esetében a  gravírozás egyébként sem szerencsés választás, hiszen a hátoldalon nyoma maradhat.” 

A lassan már sztenderd megoldásnak számító 10 kW-os lézergépben rekordsebességgel történik meg az  alkatrészek kivágása. A késztermék leválogatását a BySort rendszer végzi, amelyben újdonságnak számít a mobil szállítórobotok és a konvejorrendszerek kiszolgálásának lehetősége.

Gyorsabb, automatizált élhajlítás és vágás

A standon helyet kapott egy robotizált élhajlító az Xpert sorozat továbbfejlesztett modelljei közül. Az  Xpert Pro élhajlító-verziók Standard modelljei 10, Performance modelljei 30, Dynamic Addition modelljei pedig 50-60 százalékkal gyorsabb működésűek, mint az alapváltozatok. A vásári nagydíjat is elnyert gyártócellában az Xpert Pro 150 élhajlítót az  EuroBLECH kiállításon egy 270 kg teherbírású robotkarral és egy 40 méternyi szerszám befogadására képes szerszámtárral szerelték fel, a robot mellől pedig nem hiányozhatott a megfogócserélő rendszer sem. A teljes körű automatizáláshoz ez is feltétel, de tömeggyártás esetén elhagyható.

A BySmart Fiber lézergép megújult külseje és 6 kW-os lézerforrása az  EuroBLECH 2018 kiállításon debütált Európában. A  Bystronic saját fejlesztésének számító SSC vágófej számos új funkciót tartalmaz. A  megújult ütközésvédelmi rendszer mellett az új vágófej egyik központi eleme az automata fúvóka-központosító funkció.

A standon nagy feltűnést keltett a 12 kW-os ByStar fiberlézer-gép is. Az ilyen magas teljesítményű lézerforrás beszerelése komoly gyakorlati előnyökkel jár – szénacélt például 30 mm-ig képes vágni –, a  gyártási folyamatot azonban csak akkor képes felgyorsítani, ha minden kiszolgálórendszert hozzá fejlesztünk, megszüntetve az esetleges szűk keresztmetszeteket. A  vágófej Beam Shaper funkciója tovább javítja a  vágási minőséget. "Kijelenthető, hogy az új fejlesztésekkel a CO2 - lézerek a  vastagabb lemezeknél mutatott hagyományos előnye eltűnőfélben van, mert a fiber lézerekkel a minőség már hasonló, a sebesség azonban sokkal jobb.” - vélekedik Kertész Márton.

Oldal megosztása

Oldal megosztása