Lézeres vágórendszerek

Lézeres vágás

Lézeres vágás

A lézeres vágás lemezmegmunkáláshoz használt termikus darabolási eljárás. A lézersugár a lézerforrásban (rezonátor) jön létre, egy továbbító üvegszál vagy tükör vezeti a gép vágófejébe és ott egy lencse fókuszálja igen kis átmérőjűre és nagy energiasűrűségűre. Ez a fókuszált lézersugár csapódik be a lemezbe és olvasztja meg azt. 

A Bystronic a lézerforrások két típusát alkalmazza: optikai szálas lézer és CO₂-lézer. 

Optikai szálas lézer

Az optikai szálas lézerek a lézeres vágás leghatékonyabb módját képviselik. A lézersugár előállítása egy aktív szálban, a gép vágófejéhez vezetése pedig egy továbbító szálban történik. Az optikai szálas lézerek lényegesen kisebbek a CO-lézereknél és ugyanakkora elektromos energiából többszörös lézerteljesítményt állítanak elő. Az optikai szálas lézeres vágóberendezések vékony, közepes vastagságú és vastag acél, rozsdamentes acél, alumínium és színesfém (réz és sárgaréz) anyagú lemezek megmunkálására használhatók.

Optikai szálas lézer
CO₂-lézer

CO₂-lézer

A CO₂-lézer esetében gázkeveréket használnak a lézersugár létrehozására. A rezonátorban szükséges nagyfeszültséget kopásmentes félvezetős gerjesztőmodulokkal állítják elő. A Bystronic ilyen modulokat alkalmaz, mert kisebbek, jobb hatásfokúak és megbízhatóbbak a hagyományos megoldásoknál. A CO₂-technológia a különböző anyagú és vastagságú lemeztáblák megmunkálására szolgáló univerzális gépekhez használható.

Bystronic lézerforrások

A Bystronic egyik ismertetőjele a különböző teljesítményű lézerforrások széles választéka. Minden lézer kiváló minőségű és igen magas hatásfokuknak köszönhetően rendkívül energiahatékonyan működnek. A termékválasztékban optikai szálas és CO₂-lézerek is találhatók.

Bystronic lézerforrások